Pipas Upategia

Historian zehar Lekeitio nabarmendu da ardo hau egiteagatik. Pasa den mendean hiribilduak mahasti-hedadura handiak zituen hala “Mahasti” izena duen lekuan, nola Lumentza mendi ondoan. Edari honi emandako garrantzi handiagatik, hiri-kabildoak hitzartu zuen ezin zela ardorik kontsumitu txakolinaren ekoizpena bukatu arte. Garai hartako agirien arabera, XIX. mendearen erdialdera arte, oidium agertu zenean, herrian 1000 “txakolin-pipa” inguru hartzen ziren, hau da, 940.000 bat litro.

Duela 80 urte azken mahastiak desagertu ziren, eta haiekin txakolinaren industrializazioa, edo hobeto esan, ia guztiz desagertu ziren, Tiburcio Goienetxearen aitak, “Pipas” bezala ezagunagoa, tradizio hau guztiz ez galtzeko lan egin zuelako.

Gaur egun, ekoizpen txiki honetako arduraduna Anton Onaindia (Tiburcioren suhia) da, suhiltzailea lanbidez baina gaur egun erretiratua, aisialdi osoa ematen du mahatsondoaren zain, nahiz eta txakolina egiteko tradizio familiarra oso zaharragoa da.

Upategi familiarra esan genezake, Antonena da tradizioa mantentzen den hirugarren belaunaldia; bere aitaginarrebaren aita Bakiokoa zena hasi zen, urte batzuk ondoren aitaginarrebak jarraitu zuen eta gero Antonek errelebua hartu du. Izan ere, orain egiten duen Txakolina, Bizkaiko Txakolina Jatorri Deitura 1994tik duena, Tiburciok ospetsu egin zuen ezizenaren marka darama, “Pipas”.

Helburua

Piedade Kalea, 15 48280 Lekeitio - Bizkaia

Telefono zenbakia

Tel: 94 684 11 79

Markak eta Produktuak