Familia-upeltegia mahastiaren bihotzean dago, eta 35 hektarea ditu; horietatik 25 hego mendebaldera begira dauden barietate autoktonoko mahastiekin landatuta daude.
Upeltegia XIX. mendeko baserri batean dago, 1875ean eraikia, eta oso ingurune bereizgarrian dago; gune natural zoragarri batean, Anboto, Oiz, Mugarra eta Urdaibaiko paduren besarkadan (UNESCOk biosferaren erreserba izendatu zuen 1984an).
Jose Lapazaranek (Mahastizaina eta ardogilea) zuzentzen du upeltegia, nortasuna eta nortasuna transmititzeko asmoz, eta tradizioari eusten dio etengabe. “Lur honi bere borondatez lotuta dago, eta naturak eskaintzen diguna errespetatuz eta miretsiz ulertzen du bizitza”.
Natura-ingurunea zaintzeari dagokionez, bizi-filosofia sendoa eta sendoa duen upeltegia da. Ingurumenarekin, ama lurraren osasunarekin eta gure bizitzekin oso konprometitua. Ibilbidea eta portaera iraunkorra eta ekologikoa hasieratik (2016), bai landa-eremuan, bai upeltegiko instalazioetan. Inbertsio handia egin da upategiak plaka fotovoltaikoekin energetikoki funtziona dezan (2018), energia berdearen % 100 kontsumituta.
Ardo oso pertsonalak, lurrarekiko duten atxikimendua islatzen dute. “Gure txakolinak lurraren, klimaren, barietate autoktonoaren eta gizakiaren arteko aliantzaren emaitza zoragarri eta hutsetik sortzen dira” Josek azaltzen duen bezala, 27 aldiz izan da Euskal Herriko txapelduna Herri Kiroletako hainbat modalitatetan, «txakolina eta Herri Kirolak berez daude lotuta sustrai kultural eta sozialarekin. Biak landa-lanek baldintzatzen dituzte eta itzuli egiten dira. Eta hemen, gure upeltegian, bi grina horiek, ardogintza eta herri kirolak, bat egiten dute Txakolina 27 sortuz».
Produktuak




