Amunategi baserriak, antzina-antzinatik garatzen duen nekazaritza-jardueraren barruan, duela mende askotatik landu eta landu du mahastia, Bizkaiko baserri askotan egiten zen bezala, eta bereziki baldintza fisiografiko eta edafiko onuragarriak betetzen zituztenetan, Amunategin, esaterako. Idatzizko erreferentzia ezberdinak Amunategiko txakolinari buruzkoak dira, 1812. urtekoak.
Upeltegiaren eraikina 1849an eraiki zuten, eraikinaren fatxadan ageri den inskripzioaren arabera. Gaur egun zaharberrituta dago eta azken belaunaldiko upategi moderno bat jarri dute bertan. Baserria eta mahastia, 17.000 metro karratukoa, Busturiako San Bartolome haranaren gaineko posizio menderatzailean daude, hegoaldera begira dagoen mendi-mazela leunean, haranaren hondoan Urdaibaiko Biosfera Erreserbako padurak dituela, eta zeruertz gisa Oiz eta Illunzar mendiak gailurrik garaienak eta Ereñozarreko San Migel eta Atxarreko San Pedro mendiak buru dituen arro hidrografikoaren itxiera.
Kokapen pribilegiatu horrek, tradizioa eta ardoarekiko grina uztartzeak eta egiten den mahats-barietateen coupageak, Amunategi txakolina kalitate maila konstanteko ardoa egiten dute urteetan zehar, usain, zapore eta testura desberdinekin.
Produktuak

