Emakumeak eta txakolina. Mahai-ingurua eta dastaketa.

16 Mar Emakumeak eta txakolina. Mahai-ingurua eta dastaketa.

Emakumearen Nazioarteko Egunaren harira, Bakioko Txakolinaren Museoak, Bizkaiko Txakolina Jatorri Deituraren laguntzarekin, mahai-inguru bat antolatu zuen martxoaren 13an. Bertan, hainbat arlotako bost emakumek hartu zuten parte: mahastizainak, sommelierrak, enologoak… Txakolinaren munduan izandako esperientzien berri eman ziguten.

Azken urteotan, ardoaren munduan gero eta emakume gehiago dago. Nabarmentzeko modukoa da, emakumeak protagonistakide izatetik protagonista izatera igarotzen diren bezala.

Duela hiru hamarkada Bizkaian ia ez zegoen enologorik, baina emakumeak beti egon dira baserriko lanari lotuta, eta nola ez, gure upategietakoak. Baliteke herentzia horrek lagundu izana emakumea protagonista nagusia izan den mundu honetan hazten. Bizkaian, gaur egun, lau emakume aurki ditzakegu upeltegien buru, txakolin handiak egiten dituzten hiru enologo independente, beste batzuk upeltegi zehatzetako proiektuei lotuak, batzuk emakumeek irekitako bideari jarraitzen dioten mahastizainak, Zabala ahizpak kasu, eta bidean dauden promesa gazteekin belaunaldi-erreleboak egiten dituztenak.

Zorionez, bilakaera oso nabarmena izan da sommelierren kasuan ere, duela 15 urtera arte oso zaila baitzen emakume bat aurkitzea. Gaur egun, ohikoa da emakumeekin topo egitea jatetxeetako upategiak kudeatzen, eta haiek izatea ardoak gomendatzen dituztenak edo jatetxeetarako kartak egiten dituztenak. Zentzumenei eta emozioei txinpartak ateratzen dizkieten emakume zoragarrien ardoaren mundua egiten jakiteaz eta ezagutza zabalaz elikatzen da sektorea, ardoa emozioak ere badirelako eta txakolinaren balioa partekatzen eta hedatzen laguntzen dutelako.

Maider Zalduondo Bizkaiko Txakolinaren sustatzaileak moderatutako mahai-inguruan txakolinaren munduarekin lotura estua duten bost emakumek parte hartu zuten.

Alaitz Galán, sommelierra eta, batez ere, ardozalea. Euskadiko sommelier onenaren txapeldunordea 2015ean eta 2016an. Bere lanarekin maitemindua, esploratzailea eta nekaezina. Instagram Sobria profilean, neurriz, ostalaritzari eta tokiko produktuari laguntzeko ekintzak bultzatzen ditu. Diploma-gastronomoa.

Elena Garcíak, Ardoatek laborategiko arduradunak, aholkularitza enologikoa eskaintzen die Orientazio Departamentuko zenbait upategiri. Upeltegien kudeaketari buruzko atal bat aurkeztu du, ikuspuntu teknikotik, kalitatea, ingurumena eta prebentzioa integratuz, eta hainbat estilo lantzen ditu. Lan berriak sortzeko kezka duen emakumea.

Mari Angeles Zabala, mahasti arteko bizitza. Gure txakolinaren bilakaera eta sektorearekin lotutako emakumearen bilakaera ikusi duen emakumea.

Iratxe Zabala, Zabala upategiko buru eta laugarren belaunaldiaren lekukoa hartuta, txakolina egiten, Basigo baserrian hasi zen bere senar Igorren birraitona. Familiaren upeltegian ere 2004an hasi ziren txakolingintzan. Hondarribi Zuri, Riesling eta Hondarriabi Beltza mahatsa landatzen dute, eta horien artean 100 urtetik gorako mahastiak aurki ditzakegu.

Itziar Insausti Doniene Gorrondona upategiko taldeko kidea da. Familiako tradiziorik izan gabe, bete-betean sartu ziren Bakioko mahastizaintza eta ardogintza suspertzen, inguruko mahastiak modu masiboan abandonatu zirenean. Gaur egun, upeltegiak joerak markatzen ditu Orientazio Departamentuan, eta txakolin handiak egiten dituzte.

Mahai-inguru horretan, emakumeak txakolinaren munduan jokatzen duen paperaren bilakaeraz hitz egiten duen goiz interesgarri batez gozatzeaz gain, txakolin gazte bat, haragi gainean ondutako txakolin bat eta txakolin beltz bat dastatu ziren.