Bizkaiko Txakolina Jatorrizko Deituraren barruan, ardo mota ezberdinak aurki ditzakegu: ardo zuri, arrosa eta beltz tradizionalak, eta txakolin bereziak kategoria berria, bere lia edo barrikan hartzitutako ardo zuri, arrosa eta beltzak ezagutzen dituena.
Txakolina izenaz babestutako ardoez gain, upeltegien talde dinamiko eta berritzaile bat izateak ardo-mota berriak sortzea ekarri du. Etiketak ez datoz bat, ez egiteko moduan, ez ezaugarri organoleptikoetan, txakolin tradizionalarekin.
Izendapen honen Araudiaren barruan babestutako eta kontrolatutako ardoak dira, baina Xedapen Gehigarri batean. Hemen sartzen dira azken mahats-bilketako ardoak, ardo apardunak eta beste elaborazio berezi batzuk.
Txakolin zuria
Gehien erabiltzen den estiloa da, eta nagusiki bertako bi barietate zuriekin egiten da: Hondarrabi Zuri eta Hondarrabi Zuri Zerratia.
Hori zurbiletik lasto horira doazen tonalitateek tonalitate berdexkak izan ditzakete.
Era berean, distiratsua eta kristalinoa da. Bere aroma primarioak nabarmentzen dira, intentsitate ertainekoak, ñabardura ugarirekin, non fruta zuri eta zitrikoen notak nagusitzen diren, beste lore- eta belar-usainekin batera.
Ahoan freskoak, orekatuak eta apur bat azidoak dira. Ahoko sentsazioaren amaiera nahiko iraunkorra da, eta gustu ondoko mingotsa ager daiteke.

Txakolin gorria
Txakolin arrosak tinta mahatsaren eta mahats zuriaren nahasketarekin egiten dira, eta gutxienez tinta barietatearen % 50 izan behar dute.
Arrosa koloreko ardoak dira, ñabardurak dituztenak, marrubi zurbiletik mugurdira.
Aroma konplexuak dituzte, nagusiki basa-fruituak eta baratzeko eta piper berdeko oroitzapenak.
Ahoaren egitura ertaina eta arina da, freskoa eta nahiko iraunkorra.

Txakolin beltza
Ardo gorri biziak, pikota gorritik biolazeora doazen tonalitateekin.
Fruitu beltz txikien aroma primario biziak dituzte, baratzeko eta piper berdeko oroitzapenekin.
Ahoan egitura ertaina dute eta apur bat tanikoak dira.

Txakolin Berezia
Bereziak ardo zuriak dira, kolore hori zuritik horira doazenak.
Sudurrean, hazkuntza desberdinetatik eratorritako usainak aurki ditzakegu (espeziatuak, baltsamikoak, fruitu lehorrak, ketuak, okindegia, laktikoak eta/edo txigortuak), baita txakolin zuri klasikoetan deskribatutako usainak ere.
Ahoan orekatuak dira, gorputz nabarmenekoak eta iraunkorrak.

Aparduna
Kolore hori lastozkoak dira, isla berdexkak dituzte, eta burbuila fina eta iraunkorra dute adaburuan.
Sudurrean bere sotiltasuna nabarmentzen da, sagar eta hinojozko oroitzapena, eta baita botilako hartziduratik, hurretik eta intxauretik datozen aromak ere.
Ahoan azidoa, orekatua eta dotorea da, almendra-noten amaierarekin.

Uztagoiena
Urre kolorekoa da, baina kolore berdexka eta limoia ager daitezke.
Sudurrean usain bizi eta konplexuak dituzte, fruta helduaren, espezien, eztiaren eta fruitu lehorren notekin.
Ahoan gustu orekatua dute gozotasunaren eta ekoizpen-eremuko azidotasun tipikoaren artean, biribila eta ihinztatua, amaiera luze eta iraunkorrarekin.

Aparta
Hain ohikoak ez diren elaborazio-prozesuetatik lortutako ardoak izango dira, txakolinen eta ardo berezien kategorietan deskribatutakoez bestelako ezaugarriak ematen dizkietenak.

Kalitatea ezagutu
Jatorrizko deituraren kontraetiketarekin identifikatutako txakolin-botilek gure Kontseilu Arautzaileak ezarritako kalitate-kontrol guztiak gainditu dituen produktu baten bermea adierazten dute kontsumitzailearentzat.
Ezagutu gure Araudia