• Skip to main content
  • Skip to footer
Logo Bizkaiko Txakolina

Bizkaiko Txakolina

Txakoli de Bizkaia - Denominación de origen de Txakoli

Elaborazio-estiloak

Bizkaiko Txakolina Jatorrizko Deituraren barruan, ardo mota ezberdinak aurki ditzakegu: ardo zuri, arrosa eta beltz tradizionalak, eta txakolin bereziak kategoria berria, bere lia edo barrikan hartzitutako ardo zuri, arrosa eta beltzak ezagutzen dituena.

Txakolina izenaz babestutako ardoez gain, upeltegien talde dinamiko eta berritzaile bat izateak ardo-mota berriak sortzea ekarri du. Etiketak ez datoz bat, ez egiteko moduan, ez ezaugarri organoleptikoetan, txakolin tradizionalarekin.

Izendapen honen Araudiaren barruan babestutako eta kontrolatutako ardoak dira, baina Xedapen Gehigarri batean. Hemen sartzen dira azken mahats-bilketako ardoak, ardo apardunak eta beste elaborazio berezi batzuk.

Txakolin zuria

Gehien erabiltzen den estiloa da, eta nagusiki bertako bi barietate zuriekin egiten da: Hondarrabi Zuri eta Hondarrabi Zuri Zerratia.

Hori zurbiletik lasto horira doazen tonalitateek tonalitate berdexkak izan ditzakete.

Era berean, distiratsua eta kristalinoa da. Bere aroma primarioak nabarmentzen dira, intentsitate ertainekoak, ñabardura ugarirekin, non fruta zuri eta zitrikoen notak nagusitzen diren, beste lore- eta belar-usainekin batera.

Ahoan freskoak, orekatuak eta apur bat azidoak dira. Ahoko sentsazioaren amaiera nahiko iraunkorra da, eta gustu ondoko mingotsa ager daiteke.

Txakolin gorria

Txakolin arrosak tinta mahatsaren eta mahats zuriaren nahasketarekin egiten dira, eta gutxienez tinta barietatearen % 50 izan behar dute.

Arrosa koloreko ardoak dira, ñabardurak dituztenak, marrubi zurbiletik mugurdira.

Aroma konplexuak dituzte, nagusiki basa-fruituak eta baratzeko eta piper berdeko oroitzapenak.

Ahoaren egitura ertaina eta arina da, freskoa eta nahiko iraunkorra.

Txakolin beltza

Ardo gorri biziak, pikota gorritik biolazeora doazen tonalitateekin.

Fruitu beltz txikien aroma primario biziak dituzte, baratzeko eta piper berdeko oroitzapenekin.

Ahoan egitura ertaina dute eta apur bat tanikoak dira.

Txakolin Berezia

Bereziak ardo zuriak dira, kolore hori zuritik horira doazenak.

Sudurrean, hazkuntza desberdinetatik eratorritako usainak aurki ditzakegu (espeziatuak, baltsamikoak, fruitu lehorrak, ketuak, okindegia, laktikoak eta/edo txigortuak), baita txakolin zuri klasikoetan deskribatutako usainak ere.

Ahoan orekatuak dira, gorputz nabarmenekoak eta iraunkorrak.

Aparduna

Kolore hori lastozkoak dira, isla berdexkak dituzte, eta burbuila fina eta iraunkorra dute adaburuan.

Sudurrean bere sotiltasuna nabarmentzen da, sagar eta hinojozko oroitzapena, eta baita botilako hartziduratik, hurretik eta intxauretik datozen aromak ere.

Ahoan azidoa, orekatua eta dotorea da, almendra-noten amaierarekin.

Uztagoiena

Urre kolorekoa da, baina kolore berdexka eta limoia ager daitezke.

Sudurrean usain bizi eta konplexuak dituzte, fruta helduaren, espezien, eztiaren eta fruitu lehorren notekin.

Ahoan gustu orekatua dute gozotasunaren eta ekoizpen-eremuko azidotasun tipikoaren artean, biribila eta ihinztatua, amaiera luze eta iraunkorrarekin.

Aparta

Hain ohikoak ez diren elaborazio-prozesuetatik lortutako ardoak izango dira, txakolinen eta ardo berezien kategorietan deskribatutakoez bestelako ezaugarriak ematen dizkietenak.

Kalitatea ezagutu

Jatorrizko deituraren kontraetiketarekin identifikatutako txakolin-botilek gure Kontseilu Arautzaileak ezarritako kalitate-kontrol guztiak gainditu dituen produktu baten bermea adierazten dute kontsumitzailearentzat.

Ezagutu gure Araudia
Bihurtu zaitez Mezulari

Matrikula zaitez DOAN Bizkaiko Txakolina ESKOLAn eta osatu online prestakuntza Bizkaiko Txakolinaren Mezulari ziurtagiria lortzeko.

Harpidetu newsletterrera

Footer

Barrio Mendibile 42, 48940 Leioa (Bizkaia) 946 076 071 - info@bizkaikotxakolina.eus
  • Home
  • Jatorri Deitura
    • Kontseilu Arauemailea
    • Kalifikazioa
    • Araudia eta etiketatzea
  • Upategiak
    • Upategien zerrenda
  • Txakoli
    • Jatorria
    • Mahastiak
    • Mahats barietateak
    • Elaborazioa
    • Elaborazio-estiloak
    • Erosi online
  • Ekitaldiak
    • Bizkaiko Txakolina Fest Portugalete
    • Mahasti Artean
    • Bizkaiko Txakolina & Musika
    • Enoteka
    • Txakomic!
    • Txakolin Eguna
  • Prentsa atala
    • Berriak
    • Ikus-entzunezko galeria
  • Eskola
  • Kontaktua

© 2023 D.O. Bizkaiko Txakolina
Aviso legal

  • Bilatu
  • Jatorri Deitura
  • Txakoli
  • Upategiak
  • Ekitaldiak
  • Menú
  • EUS
  • ES
  • Home
  • Jatorri Deitura
    • Kontseilu Arauemailea
    • Kalifikazioa
    • Araudia eta etiketatzea
  • Upategiak
    • Upategien zerrenda
  • Txakoli
    • Jatorria
    • Mahastiak
    • Mahats barietateak
    • Elaborazioa
    • Elaborazio-estiloak
    • Erosi online
  • Ekitaldiak
    • Bizkaiko Txakolina Fest Portugalete
    • Mahasti Artean
    • Bizkaiko Txakolina & Musika
    • Enoteka
    • Txakomic!
    • Txakolin Eguna
  • Prentsa atala
    • Berriak
    • Ikus-entzunezko galeria
  • Eskola
  • Kontaktua
Gestionar el consentimiento de las cookies
Para ofrecer las mejores experiencias, utilizamos tecnologías como las cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. El consentimiento de estas tecnologías nos permitirá procesar datos como el comportamiento de navegación o las identificaciones únicas en este sitio. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.
Funcional Always active
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Ver preferencias
{title} {title} {title}