Bizkaiko Txakolina Jatorri Deituraren II. Aretoaren arrakasta handia Madrilen

22 Aza Bizkaiko Txakolina Jatorri Deituraren II. Aretoaren arrakasta handia Madrilen

Leioa, 2021eko azaroaren 20a.- Bizkaiko Txakolina Jatorri Deiturak ardoaren sektoreko profesionalak bildu zituen Madrilen, joan den azaroaren 18an Madrilgo `23 Gunean’ egin zen Aretoan eta bertan izan ziren upeltegietako berrikuntzak eta joerak ezagutzeko.

Inaugurazioa, komunikabide nagusiekin eta sommelier eta preskriptore ospetsuenetako batzuekin batera, Kontseilu Arautzaileak egin zuen, Maider Zalduondok ordezkatuta. Bertaratutakoei ongietorria eman zien, txakolina berraurkitzeko prestasuna eskertuz eta Jatorri Deiturak azken urteotan lantzen dituen zutabeak helaraziz: identitatea, bilakaera, batasuna, natura-ingurunearekiko errespetua eta zoriontasuna. Lursaila bisitatzera gonbidatu zuen, egiten ari den iraultza bertatik bertara ezagutzeko, energiaz, ekintzailetzaz eta txakolinak mundu mailako ardo zuriaren estilorik onenen artean egotea lortu duten teknika berriez.

Aurkezpenaren ondoren, dastatze instituzional atsegin eta interesgarria egin zuten Cristina de la Calle (Lakasa) eta Iñaki Suárez (ardoaren dibulgatzaile handia eta UAES elkarteko kidea) sommelierrek. Txakolin estilo desberdinak dastatu ahal izan ziren: gazteak, zahartuak beren liekin, barrikan hartzituak, mahats zurizko beratze karbonikoa eta ardo beltza. Dastaketa Bizkaiko kalitatezko produktuek lagundu zuten, hala nola Bermeo World Tunako kontserbak, La Gilda del Norteko gildak eta Idiazabal JDko gaztak.

Egun osoan zehar, ostalaritza eta banaketa sektoreko profesionalek, komunikabideek, preskriptoreek, ostalaritza eskoletako ikasleek, sommelierrek, zaharberritzaileek, zaleek eta lagunek upeltegietako txakolinak ezagutzeko aukera izan zuten beren artisauen eskutik: berez Galanta, Berroja, Galdamesko Upeltegiak, Doniene Gorrondona, Garena, Gorka Izaguirre, Gure Ahaleginak, Itsasmendi, Magalarte Zamudio eta Magalarte. Arratsaldean, sommelierrek zuzendutako bi saio egin ziren, lurrazaleko produktuekin harmonian.

Bizkaiko txakolinek bilakaera handia izan dute Bilboren eraldaketarekin batera, eta kalitate handiko erreferentziak sortu dira, Madrilen ospatutako Aretoan gozatu ahal izan zuten nortasuna mantenduz.

Bilera ahaztezina Bizkaiko txakolinaren, gastronomiaren eta kulturaren alderdirik onenak Madrilera ekartzeko eta “Bizkaiko zapore guztiaz zure kopan” gozatzeko.

Bizkaiko Txakolina JDk ere parte hartuko du IFEMAn azaroaren 22an eta 23an egingo den Espainiako Ardo Onenen XXI. Aretoan. Gorka Izagirre, Itsasmendi, Talleri Berria eta Virgen de Lorea upategiek euren txakolinak aurkeztuko dituzte aretoan eta asteartean, azaroaren 23an, 13: 30ean, Iñaki Suarez sommelierrak Bizkaiko Txakolina: nortasun propioa duen ardo baten bilakaera eta iraultza izeneko dastaketa eskainiko du.

 

Bizkaiko Txakolina Aretoa Madrilen:

https://drive.google.com/drive/folders/1SPEVxQmnmuBdTwmlfXgJtkyjwOHxgH9Y?usp=sharing

Liburuxka:
https://drive.google.com/file/d/1pdnZLqz3n8E1YmUFmOwQgvlsYX-sADxY/view?usp=sharing

Prentsa-txostena:
https://drive.google.com/file/d/1YhgCjy0fQJeGH8ncSOlI9rzMkFyjs5yC/view?usp=sharing

 

Bizkaiko Txakolina II. Aretoan parte hartzen duten upeltegiak:

BEREZ GALANTA

Berez Galanta upeltegiaren proiektu berria Galdakaoko Arteta auzoko muino baten gainean dagoen upategi familiarra da.

Itsas mailatik 259m-ko altitudean dago upategia, Hondarribi Zuri autolektona barietatearen 12 hektareaz inguratua, orientazio eta aireztapen onarekin, gehienbat parratze-sisteman. Mahastia teknika jasangarriekin lantzen dute, eta bertako ardiek belarra garbitzen dute neguko kanpainan, eta ardoa ongarritzen dute.

Upeltegiak punta-puntako teknologia izango du, eta mahatsa prozesatzeko punta-puntako teknologia modernoa. Berez Galanta txakolina ardo ondua da, eta ontzea bultzatzen du, zahartzeko. Sagar usainarekin eta hezurdun frutarekin, ardoa oso freskoa, goxoa eta egituraduna da, eta zahartzeko ahalmena du.

Berez Galantak bere Berez Galanta ardoa aurkeztu zuen.

BERROJA

www.bodegaberroja.com

Berroja upeltegia leku paregabean dago. Muxikan kokatutako 22 hektareako mahasti batek inguratzen du, Urdaibaiko Biosfera Erreserbaren bihotzean. Upategitik eta bere ingurutik Erreserbaren zatirik handiena menderatzen da, inguru menditsu baten aldamenean. Landa- eta upeltegi-instalazioak 1.600 m2-ko eraikin batean daude, eta egungo elaborazio-bitartekoekin hornituta daude, kalitate handiko produktu bat lortzeko egiten eta biltegiratzen diren metro guztiak kontrolatu ahal izateko, berme sanitario guztiekin.

Landaketa garatzen den terroir horren ondorioz, txakolinen ezaugarri organoleptikoek benetakotasun eta espezifikotasun nabarmena dute.

Berrojak, Agirrebeko eta Berroja ardoak aurkeztu zituen.

BODEGAS DE GALDAMES

www.vinasulibarria.com

Bodegas de Galdamesek zortzi hektareatik gora lan egiten dute 10 urtetik gorako mahatsondoekin, ekoizpen integratuaren ziurtagiriarekin, ekoizpen ekologiko handiagoarekin eta ingurumenarekiko errespetagarriarekin.

Galdamesko Concejuelo auzoan daude, Loizagako Dorrea gotorleku handia eta munduko Rolls Royce museorik onenetako baten ondoan.

Baserriak uztartze-dastatzeak eta beste jarduera batzuk egiteko aukera ematen du, Barbadun ibaiaren arroan XV. mendeko burdinolarekin jardunean zegoen irin-errota zahar bat ezagutzea esate baterako.

Galdamesko Upeltegiek Errota, Torre Loizaga Bigarren, Torre Loizaga Seleccio (ardo onduak) eta Errota Rosado ardoak aurkeztu zituzten.

DONIENE GORRONDONA

www.donienegorrondona.com

Doniene Gorrondona Andoni, Egoitz, Itziar eta Julenek osatzen dute. Familia tradiziorik izan ez arren, 1996an Bakioko mahastizaintza berreskuratzeko lanetan bete-betean parte hartu zuten, zonaldean mahastiak modu masiboan abandonatu zirenean. Bere helburua tradizioa berrinterpretatzea izan da beti, nortasun handiko ardoak ekoiztea, gure ohiturak ahaztu gabe.

Doniene Gorrondona Txakolinak 15 hektareako azalera du gaur egun produkzioan, zati bat jabetzan eta beste bat errentamenduan. Bakioko haranaren erdialdera begira dauden mendi-mazeletan daude, eta hainbat lurzorutako ordainketetan hazten dira, 0 eta 250 metro arteko altitudean.

Ingurune naturala eta mahastizaintza ulertzeko duten moduak, barietate autoktonoek eta basoetako lurzoru eta mikroklimen berezitasunak hainbat ardo gazte eta zaintzaile eskaintzen dituzte.

Doniene Gorrondonak bere ardo hauek aurkeztu zituen: Gorrondona, Doniene eta XX (ardo ondua, ardo gordinen gainean), Ondarea (upelean hartzitua), Iri (sulfitorik gabeko partzelarioa) Beltza (ardo beltza) eta Aparduna (aparduna).

GARENA TXAKOLINA

garena.restaurant/nuestro-txakoli/

Garena txakolina Bizkaiko Dima udalerrian dagoen mahasti batetik dator, eta Bizkaiko bi parke natural garrantzitsuenen (Urkiola eta Gorbeia) mugetan dago. Garenak Bizkaiko txakolinaren bilakaeran parte hartu nahi du, baina gure lurraldean eta gure kulturan ondo ainguratuta.

Garena izenak asmo handiko proiektu baten errealitatea ekarri nahi dio ardoari. Proiektu horrek Garena jatetxea inguratzen du, mahatsen onena azaltzeko azken belaunaldiko upeltegi batekin. “Ginenetik garenera” leloak adierazten duen bezala, bere asmoa da elaborazio berrietarantz eboluzionatzea, eta azken horiek bere jatorriarekin batera helduz joango dira.

Garena Txakolinak Garena eta Geroa ardoak aurkeztu zituen.

GORKA IZAGIRRE

www.gorkaizagirre.com

Gorka Izagirre Upeltegia Euskal Herrian jaio eta kalitate handiko ardo zuriak lortzeko etengabe eboluzionatzen duen familia proiektu bat da. 40 hektareako azalera propioa du, 14 lursail txikitan banatuta. Lursail horiek hego-ekialdera begira daude, eta Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Zerratia eta Hondarrabi Beltza barietateak lantzen dituzte. Hektareako errendimendu baxuak heldutasun bikaina ahalbidetzen du, txakolin egituratu eta gastronomiko gehiago sortzeko, zaintza-gaitasun oso interesgarriarekin.

Upeltegia mahatsondoaren zerbitzura lan egiten duen tresnatzat hartzen da, eta lursail bakoitza bere aldetik egiteko aukera ematen du, lursail bakoitzaren potentzial guztia agerian utziz, kalitatea areagotzeko eta bezeroentzat interesgarria izango den ardo sorta bat sortzeko helburuarekin.

Gorka Izagirrek honako ardo hauek aurkeztu zituen: Gorka Izagirre (gaztea), G22 (ardo ondua), 42 Zura (zurezko tintaz egina), Ama (partzela-ardoa eta ardo gainean ondua), Arima (mahats-bilketa berandua) eta Ilun (ardo beltza).

GURE AHALEGINAK

www.gureahaleginak.com

Gure Ahaleginak familia upeltegia da, Urduña herrian kokatua, garai batean Upeltegien Ibilbidea bezala ezagutzen zen inguru eder batean. Larrabazal Durana familiaren upategia 1987an landatutako bere mahastiez inguratuta dago eta izozteen aurkako sistemak ditu, bai aspertsiokoak, bai aireztapenekoak; izan ere, Urduñaren  kokapenak, 314 metroko altitudean, Nerbioi ibaiaren ibilguak osatzen duen depresioan, eragin handia du klimatologian,egun eguzkitsuak ez oso beroak  eta gau freskoak.

Lurzoru sakonetan, muztio aromatikoak eta azukredunak sortzen dira. Ahoko pertzepzio atsegineko substantzia usaintsu eta dastagarriak. Familiako mahatsarekin egindako txakolina ekoizten du, gorputza eta kalitate bikainekoa.

Gure Ahaleginak taldeak Gure Ahaleginak, Mirene (ardo ondua) eta Filoxera (ardo beltza) ardoak aurkeztu zituen.

ITSASMENDI

www.bodegasitsasmendi.com

Naturala, konplexua eta aniztasunez betea, Urdaibaiko Biosfera Erreserba bera bezala.
Itsasmendik mahastizaintzako eta ardogintzako jardueraren oinarri ekotekniko gisa lurzatien aukeraketa zehatza egin du, bere ondarerik onena eta nortasun-sistemarik onena osatuz: 15 lursailetan kokatutako 39 hektarea, benetako itxura ematen dutenak, natura-ingurunean dagoen aberastasunean oinarrituta. 2020an amaitutako upeltegi-proiektu berriak esperientzia gastronomikoagaz gozatzeko aukera ematen dio bisitariari.

Itsasmendik bere ardo hauek aurkeztu zituen: Itsasmendi, ITSASMENDI 7 (lurzatien aukeraketaren eta ontzearen bidez sortutako kontzeptua), ITSASMENDI Artizar (estilo librea), ITSASMENDI Paradisuak (partzelarioak), ITSASMENDI Eklipse (beltza), ITSASMENDI Urezti wzti (mahats-bilketa).

MAGALARTE LEZAMA

www.magalartelezamatxakolina.com

Lezamako Magalarte upeltegia duela 25 urte jaio zen, gaur egun Bizkaian txakolina egiten 120 urte baino gehiago daramaten nekazari familia baten pasio eta lanaren ondorioz.

Magalarte upeltegia laugarren eta bosgarren belaunaldiek zuzentzen dute: Iñaki eta Andoni Aretxabaleta aita-semeak familiak eta langileek laguntzen dituzte lan handiko lanaldietan.

Bere 11 hektareak Lezaman daude, Txorierriko haranaren bihotzean. Ekoizpen integratuari atxikitako mahatsondoak landatzen dituzte, mahastizaintza jasangarria eta kalitate handienekoa bermatuz. Hegoaldera begira dauden mendi-mazeletako lurzoru franko-buztintsuek Hondarrabi Zuri eta Hondarrabi zuri zerratia barietateen anduiak eta Petit Manseng eta Riesling bezalako beste barietate batzuk eusten dituzte, barietate horien berezitasuna errespetatzen duten ardoak eginez.

Magalarte Lezamak bere ardoak aurkeztu zituen: Magalarte Lezama, Ieup!, Ieup! Magnum (nesken hazkuntza), Ieup! Barrika (barrikan hartzitua) eta Aitu! (Beltza).

MAGALARTE ZAMUDIO

www.bodegamagalartezamudio.com

Familia-upeltegia, Zamudioko mendebaldeko magaletan dagoen Magalarte baserritik datorrena, XIX. mendearen erdialdetik mahastizaintza tradizioarekin, gurasoengandik seme-alabengana heredatua gutxienez 6 belaunaldiz.

Gaur egun, Zamudioko parke teknologikoaren ondoan dauden instalazio berrietan, puntako tradizioa eta teknologia uztartuz. Txakolina egiteko ekipoak eta sistemak dituzte, guztiak abangoardistak eta teknika enologiko berriak dituztenak, betiere artisau-tradizioa errespetatuz. Landaketa berriak ere badituzte, itsas mailaren gaineko altuera desberdinetan, eta orientazio bikaina dute kalitate goreneko mahatsa lortzeko, Hondarrabi zuritik aurrera, barietate nagusi gisa.

Magalarte Zamudio upategia Bizkaiko Txakolina Jatorri Deituraren parte da 1994tik.
Magalarte Zamudiok bere ardo hauek aurkeztu zituen: Magalarte Zamudio, Zabalondo, Aretxabaleta (ardo ondua) eta Magalarte Zamudio.

TXABARRI

www.txakolitxabarri.com

Txabarri txakolinak Zallako upeltegia dauka 1995etik, eta bertan erabaki zen Bizkaiko Txakolina Jatorri Deituraren hasieran txakolinaren ekoizpenean parte hartzea.

Kalitatea kantitatearen aurretik jartzen du ekoizpenean. Tradizioa eta modernotasuna nahasten ditu Txabarri txakolinaren berezko kolore, usain, azidotasun eta gorputzeko txakolina lortzeko.

Zallan dago, Arangurenen, eta eguzki-ordu guztiak aprobetxatzeko orientazio ezin hobea du. Abellanedako Batzaretxea eta Enkarterriko museoaren magaletan ere 5 Ha-k lan egiten dute, kalitate bikaineko txakolina lortzeko orientabide egokiekin.

Txabarrik Txabarri, Txabarri Extra, Abeitxa (ardo ondua), Txabarri Rosado (gorria), Txabarri Tinto (beltza) eta Txabarri Tinto Maceración  Carbonica (ardo beltza) ardoak aurkeztu zituen.