• Skip to main content
  • Skip to footer
Logo Bizkaiko Txakolina

Bizkaiko Txakolina

Txakoli de Bizkaia - Denominación de origen de Txakoli

Araudia eta etiketatzea

Gure arauak

1993an, txakolingile talde aitzindari batek, kolektibo gisa 1987an Bialtxa sortzearekin batera, ehun urtetik gorako tradizio hori modernizatzeko ahaleginak batzea erabaki zuen Bizkaiko erakundeekin. Ordura arte, txakolinaren ekoizpena batez ere etxeko kontsumorako zen. Helburu nagusia kalitatea hobetzeko irizpideak bateratzea izan zen, tokiko komertzializazioan eta gure landa-ingurune aberatsaren iraunkortasunean jarritako ikuspegiarekin.

Sortze-erregelamenduaren jatorria legeria betetzean oinarritu zen, ekoizpen sakabanatu bat antolatu eta bideratze aldera, ekoizpen berriak babestu, arautu eta kontrolatzeko aukera emango zuen izendapen geografiko bat sortzeko oinarriak ezartzeaz gain. Horrela, 1994an Bizkaiko Txakolina Jatorrizko Deitura agertu zen.

Deskargatu
Actualización 2021

Hasierako ahaleginetan, mahastizaintzari eta enologiari buruzko jakintza tradizionalak bildu ziren.

Gauza asko aldatu dira lehen Araudi hori eta Bizkaiko Txakolina Jatorri Deitura sortu zirenetik. Ia hiru hamarkada hauetan eskuratutako ezagutzari eta esperientziari esker, ekoizleen trebetasuna eta profesionalizazioa nabarmen handitu dira. Jatorri-deiturak araudi batean oinarritzen dira.

Araudi horretan, egindako ardoen estiloan azken helburu gisa proiektatzen diren erregulazio guztiak jasotzen dira. Araudi berri hau fundaziokoaren oinordekoa da helburuetan, baina eboluzionatzeko eta etorkizunaren erronkei erantzuteko ezinbestekoak diren tresnak garatzen ditu, orainak ikusten uzten baitigu.

Ezagutu gure Kontseilu Arauemailea

Elaborazio-estiloak

Etiketatze

BIZKAIKO TXAKOLINA Jatorrizko Deituraren barruan, ardo mota desberdinak aurki ditzakegu: ardo zuri, gori eta beltz tradizionalak, eta txakolin Berezien kategoria. Kategoria horretan, ardo zuri, gorri eta beltz helduak daude, barrikan hartzitutakoak edo liekin heldutakoak.

Gure etiketaren helburua kontsumitzaileari informazio bisualagoa ematea da, uztaren urtea nabarmenduz eta kolore kode bat ezarriz txakolin motak bereizteko. Txakolin horien kontraetiketak kolore berdekoa da, eta lur kolorea duten etiketak txakolin bereziak bereizten ditu.

Txakolinak

Txakolina

Zuria da gehien erabiltzen den estiloa, eta, batez ere, Hondarrabi Zuri eta Hondarrabi Zuri Zerratia barietate zuri autoktonoekin egiten da. Kolore hori zurbiletik lasto horira, kolore berdexkak izan ditzake. Era berean, distiratsua eta kristalinoa da. Hain hedatuak ez dauden arren, ardo arrosa eta beltzak ere badaude kategoria honetan.

Txakolin Berezia

Azken urteotan, upategiek Hondarrabi Zuri eta Hondarrabi Zuri Zerratia barietateek zahartze-potentziala dutela egiaztatu ahal izan dute.

Esperientzia horren eta sektore babestuaren izaera berritzailearen ondorioz, upeltegi ugari ardo onduak egiten ari dira lia gainean eta barrikan hartzituta.

Txakolinen kategoria honek gutxienez 5 hilabeteko ontze-aldia aurreikusten du. Batez ere txakolin bereziak zuriak badira ere, badira gorri edo beltz zahartuak ere, liak dituztenak edo barrikan hartzituak.


Kontseilu araultzaileak babestutako beste ardoak

Txakolina izenaz babestutako ardoez gain, upeltegien talde dinamiko eta berritzaile bat izateak ardo-mota berriak sortzea ekarri du.
Ardo horiek ez datoz bat, ez egiteko moduan, ez ezaugarri organoleptikoetan, ohiko txakolinarekin.

Hori dela eta, Izendapen horren Erregelamenduan babestutako eta kontrolatutako ardo berezi gisa sartzea erabaki zen, baina Xedapen Gehigarri batean. Hemen sartzen dira azken mahats-bilketako ardoak edo Uztagoienak, ardo Apardunak eta Apartak, beste elaborazio berezi batzuk.

Aparduna

Apardunak edo ardo apardunak tirajea egin den botila berean egin eta onduko dira. Erabilitako ardoa inskribatutako mahastietako mahatsarekin edo ardo kalifikatu batekin egindako ardoa izango da, eta gutxienez bederatzi hilabeteko zahartzea izango du.

Uztagoiena

Uztagoienak edo azken mahats-bilketako ardoak gehiegi heldutako mahatsekin egindako ardoak dira, inskribatutako mahastietan ekoitzitakoak eta % 9,5etik gorako alkohol graduazioa dutenak. Upeletan edo beste ontzi batzuetan zahartzen dira.

Aparta

Erregelamendu berriaren aldaketak Apartak edo Singularrak ardo berezien kategoria berria jasotzen du, inskribatutako elaboratzaileen etengabeko bilakaerari eta berrikuntzari estaldura ematen diena. Kategoria berri honetan, hain ohikoak ez diren elaborazio-prozesuetatik lortutako ardoak sartzen dira, hala nola larruzko hartzidurak, beratze karbonikoak eta hartzidura espontaneoak, oxidazio- edo erredukzio-prozesuen bidezko elaborazioa, hainbat andel motatan ondutakoek sortuak, hala nola hormigoizko arrautzetan, tinajetan edo anforetan, edo sulfito erantsirik gabeko elaborazioetan.

Bihurtu zaitez Mezulari

Matrikula zaitez DOAN Bizkaiko Txakolina ESKOLAn eta osatu online prestakuntza Bizkaiko Txakolinaren Mezulari ziurtagiria lortzeko.

Harpidetu newsletterrera

Footer

Barrio Mendibile 42, 48940 Leioa (Bizkaia) 946 076 071 - info@bizkaikotxakolina.eus
  • Home
  • Jatorri Deitura
    • Kontseilu Arauemailea
    • Kalifikazioa
    • Araudia eta etiketatzea
  • Upategiak
    • Upategien zerrenda
  • Txakoli
    • Jatorria
    • Mahastiak
    • Mahats barietateak
    • Elaborazioa
    • Elaborazio-estiloak
    • Erosi online
  • Ekitaldiak
    • Bizkaiko Txakolina Fest Portugalete
    • Mahasti Artean
    • Bizkaiko Txakolina & Musika
    • Enoteka
    • Txakomic!
    • Txakolin Eguna
  • Prentsa atala
    • Berriak
    • Ikus-entzunezko galeria
  • Eskola
  • Kontaktua

© 2023 D.O. Bizkaiko Txakolina
Aviso legal

  • Bilatu
  • Jatorri Deitura
  • Txakoli
  • Upategiak
  • Ekitaldiak
  • Menú
  • EUS
  • ES
  • Home
  • Jatorri Deitura
    • Kontseilu Arauemailea
    • Kalifikazioa
    • Araudia eta etiketatzea
  • Upategiak
    • Upategien zerrenda
  • Txakoli
    • Jatorria
    • Mahastiak
    • Mahats barietateak
    • Elaborazioa
    • Elaborazio-estiloak
    • Erosi online
  • Ekitaldiak
    • Bizkaiko Txakolina Fest Portugalete
    • Mahasti Artean
    • Bizkaiko Txakolina & Musika
    • Enoteka
    • Txakomic!
    • Txakolin Eguna
  • Prentsa atala
    • Berriak
    • Ikus-entzunezko galeria
  • Eskola
  • Kontaktua
Gestionar el consentimiento de las cookies
Para ofrecer las mejores experiencias, utilizamos tecnologías como las cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. El consentimiento de estas tecnologías nos permitirá procesar datos como el comportamiento de navegación o las identificaciones únicas en este sitio. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.
Funcional Always active
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Ver preferencias
{title} {title} {title}